Honlap-menü

Belépés

Keresés

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Nyitólap » Cikkek » Hazai halfajták

Szilvaorrú keszeg - éva keszeg, évahal, szífaorrú keszeg, szemes keszeg, jászpaducz, jászpaduc, szellőpirka, tiszai hal

Leírás: Nevét a kékes, gömbölyded orráról kapta. Feje közepesen nagy, homloka széles és enyhén domború. Szája alsó állása is jelzi, hogy táplálékát a vízfenékről gyűjti. A test megnyúlt, oldalról lapított, mérsékelten magas. A szilvaorrú hátúszója rövid, szegélye egyenesen levágott és mögötte a háton a farokúszóig terjedő fűrészes él tapintható. Háta sötétebb szürkés-kékesbarnás és az oldalán a pikkelyek ezüstösen csillognak. A hát- és a farokúszója szürkés, a többi úszó fakósárga. A hasvonalat követő élénksárga színű sáv jellemző díszítése a szilvaorrú keszegnek. Megtalálható Közép- és Kelet-Európától délebbre az Égei-tengerben, északabbra az Északi- és Balti-tenger és vízgyűjtő területén levő folyókban. A Duna vízrendszerében élő populációk a Vimba vimba vimba alfajhoz tartoznak. Vándorló életmódot folytat, íváskor a félsós tengeri vizekből (brackvíz) a folyókba úszik fel. A folyókban édesvízi populációk jöttek létre az idők folyamán a duzzasztógátak, víztárolók hatására de a vándorló életmóddal nem hagyott fel: folyással szemben úszva kezdik meg vándorlásukat májusban az ivarérett példányok.

Testhossz és tömeg: A szilvaorrú keszegek lassan nőnek, a legnagyobbak is csak 30-35 cm-ert érnek el.

Szaporodás: Ivarérettség korát 4-5 éves korukban érik el amikor még csak 16 centiméteresek. Az ívóhelyekre május-júniusban csapatosan érkeznek a megfelelő 18-19 oC-os vízhőmérsékletre várva. Nászcsoportonként 2-5 tejes kezdi el farkával megtisztítani a medret az egyetlen ikrásnak. Ilyenkor a tejesek páros úszóinak és a farokúszójának töve narancsszínűvé válik, a testük felső része sötétszürke, majdnem fekete lesz. Hozzávetőlegesen 40-100 000 db ragadós narancsszínű ikrát rak le több részletben a sekély, kavicsos részeken. A kikeléshez 3-4 nap szükséges. A kikelő lárvák a kavicsok között fekve még további 6-7 napig tartózkodnak.

Horgászati szabályozás: tilallom ideje (Május 2.-től - Június 15.-ig)

Táplálkozás: Eleinte algákkal és kerekesférgekkel táplálkoznak, majd később rátérnek az árvaszúnyoglárvák fogyasztására. Táplálkozásukat télen is folytatják.

Horgászat: Hazánkban horogra ritkán akad. Spiccbottal és fenekező készséggel fogható. Óvatos kapás és szívós küzdelem jellemzi. Nagyobb folyóvizeinkben a Dunában és Tiszában él.

Felhasználás: Fontos tengeri halászzsákmány Oroszországban, Lengyelországban és Romániában. Húsát füstölve fogyasztják.

Rekordok: A hazai rekord 1,6 kg a Rábából 2003-ban. A külföldi rekord 45 cm és 1 kg.

Kategória: Hazai halfajták | Hozzáadta: HOBY (2010-04-25)
Megtekintések száma: 708 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]